5 steg till att få klarhet i karriären

Vad vill jag jobba med? Vad passar mig? Hur tar jag ens reda på det? Det kan bli en stress som gör att man fastnar där. Men det finns flera saker du faktiskt kan göra för att reda ut detta. Här får du ett exempel på 5 steg som jag själv använder mig av. Eftersom det är bara 5 steg så sätter det sig lätt i ryggmärgen. Man får ett helt annat mindset, som du kommer märka är helt fantastiskt! Du kommer troligtvis också tänka ”varför har jag inte gjort det här tidigare?”.

Det du behöver är självinsikt och vilja.

Att skaffa sig självinsikt kan kännas svårt och lite luddigt och vissa tycker t.o.m. att det är lite töntigt. I många fall är det för att man inte förstår vad det egentligen innebär och vart man ska börja.

Testa! För du vet faktiskt ingenting om det förrän du har testat och det är här viljan kommer in. 😊

 

5 steg till att få klarhet i karriären

Ta en stund för dig själv. Gärna under semestern eftersom du kan slappna av på ett helt annat sätt då.

 1. Sluta begränsa dig själv!

Frågorna som snurrat i huvudet ett tag ”vad vill jag jobba med?”, ”vad tycker jag är roligt?”, ”hur vet jag vad jag vill?” begränsas ofta av att vi antingen känner direkt ”jag vet inte”. Eftersom du har funderat på dessa frågor ett tag så har det gått över till autopiloten som direkt besvarar dessa tankar med ett ”jag vet inte”. Du behöver stänga av den autopiloten och styra dig själv manuellt från och med nu eftersom autopiloten inte gynnar dig.

Den andra typen av begränsning som kan dyka upp är en mängd hinder. Dessa hinder kan vara allt från att ”ja men jag har ju små barn just nu så det går inte, jag har inte den erfarenheten, ett sådant jobb finns inte ens”…. Och så fortsätter det. Vissa hinder kan faktiskt vara ett riktigt hinder men många gånger är det vi själva som skapat dessa och p g a rädsla för att ge oss ut på okänd mark.

Exempel: Familjer har flyttat utomlands och börjat ett helt nytt liv, så varför skulle inte du kunna skaffa dig ett nytt jobb i grannkommunen?

 • Fråga dig själv när tankarna på hinder dyker upp och skriv ner: Är detta ett riktigt hinder eller har jag skapat dessa själv? Vad är faktiskt möjligt?

 

 1. Tillåt dig att drömma stort!

Föreställ dig att allt är möjligt. Föreställ dig att varken tid eller pengar är ett problem. Föreställ dig att det inte finns några hinder. Detta kan vara ovant i början men det är väldigt nyttigt.

 • Vad händer med dig och dina tankar när du drömmer stort? Skriv ner vad Du drömmer om.
 • Dyker det upp hinder så backa tillbaka till steg 1 för att se om det är ett hinder i verkligheten eller om det bara ligger i din rädsla för okänd mark.

 

 1. Flow – det som får tid och rum att försvinna

Fundera över dina tidigare anställningar, studier eller fritidsintressen och skriv ner svaren på följande frågor:

 • Vilka (arbetsuppgifter, kurser eller aktiviteter) har varit roligast? Beskriv i detalj exakt vad det är som varit roligast.
 • Vad har känts mest meningsfullt?
 • Vad vill jag ha mer av?
 • Vilket yrke eller arbetsplats skulle jag kunna få detta?

 

 1. Mål och delmål
 • Skriv ner ett stort mål med tillhörande delmål som gör att du kan nå det stora målet. Delmålen gör att du har större chans att lyckas. Anpassa efter dig själv. Sätt en tid för när du ska börja och när det ska vara klart.

 

 1. Börja redan idag!

Drar du dig för att börja? Det är nu som dina tankar börjar hitta hinder, använd dig av steg 1 för att komma vidare.

 • Vad kan du göra redan idag för att ta dig närmare dina mål?
 • Vad kan du göra nästa vecka för att ta dig närmare ditt mål?
 • Vad kan du göra om en månad för att ta dig närmare ditt mål?

 

Gör du detta några dagar eller veckor så kommer du få ett helt annat mindset. Vi behöver ändra vårt mindset för att se nya möjligheter och vägar som tar oss dit vi vill.

Du fixar det här!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *