Karriärplanering

Varför behöver du karriärplanera och vad är det egentligen?

Eftersom utvecklingen inom olika yrken går snabbt och förändras över tid så kan det vara bra att ha lite koll. Detta gäller både för hur det ser ut idag men också hur det kommer se ut framöver. Det här är ett bra sätt att se om du behöver kompetensutveckling för att hålla dig uppdaterad och attraktiv på arbetsmarknaden. Karriärplanering är också viktigt för att du ska kunna uppfylla ett grundläggande behov som vi har: att få känna att du är med och bidrar till någonting viktigt, trivs och känner dig engagerad i ditt arbete.

 

Hur vet jag när det är dags att karriärplanera och/eller göra någonting åt min situation?

Många känner att de inte behöver göra detta p.g.a att de trivs med sitt jobb. Men hur ser utvecklingen ut i din bransch? Det kan vara bra att hålla koll så du inte plötsligt står där och inser att din bransch börjar ersättas av t.ex ny teknik. Karriärplanering kan också vara ett bra sätt för dig att hålla koll på hur hållbart ditt arbetsliv är, har du bra balans mellan jobb och fritid t.ex? Hur kan du göra för att fortsätta trivas och utvecklas på arbetsplatsen?

Det finns många vägar till ett hållbart arbetsliv – ladda ner denna PDF och se några saker du kan göra för att arbeta hållbart – 6 vägar till ett hållbart arbetsliv

Att karriärplanera kan alltså vara bra oavsett om du älskar ditt arbete eller om du känner att du vill karriärväxla.

Några exempel på när karriärplanering kan vara en god idé är:

  • När du känner att du står och stampar och inte kommer någonstans i kompetensutveckling, lön, arbetsuppgifter mm.
  • När du tappat lusten och känner att du inte längre är engagerad i ditt arbete som du en gång varit.
  • När du inte längre är intresserad av ditt arbetsområde.
  • När du inser att dina arbetsuppgifter kommer förändras eller t.o.m försvinna.
  • När du känner att du vill någonting annat och vill karriärväxla.
  • När du känner att du vill hålla koll på att du har ett hållbart arbetsliv.

En bra idé är att göra detta varje terminsslut, alltså två gånger om året. Det gör att du har bra koll på hur du känner inför ditt arbete. Du håller också koll på hur ditt arbete kommer att utvecklas i framtiden. Samtidigt gör detta att du är lite mer mentalt förberedd på att du eventuellt behöver göra förändringar i framtiden.

Oavsett vad du kommer fram till så är karriärplanering ett jättebra sätt att se så att man håller rätt kurs. Avsätt tid för detta två gånger per år och utvärdera t.ex: Hur trivs jag? Vad vill jag förbättra? Vilka mål har jag? Hur ser min arbetsmarknad ut framöver?

Glöm inte din PDF – 6 vägar till ett hållbart arbetsliv

 

Karriärplanerar du?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *